kbodog 2013.03.13. 19:58

Uppsala - 2. rész

040.JPGSokáig gondolkodtam rajta, vajon megér-e Uppsala két bejegyzést, vagy elég egy. Végül a legfontosabb nevezetességét, a székesegyházat különszedtem a város többi részétől.

A 13. században kezdték építeni, majd kicsivel több mint 100 év múlva a katolikus hívők vehették birtokba. A reformáció után viszont az evangélikusokhoz került a templom, akikhez a mai napig is tartozik. Svédországban egyébként a protestánsok vannak többségben.

dom.JPGA gótikus stílusú uppsalai dóm.

067.JPGItt található a svédek legnagyobb uralkodójának, I. (Vasa) Gusztávnak a nyughelye. A 16. század első felében uralkodó király jelentős szerepet vállalt a dánok kiűzésében, az ország felszabadításában - őt tartják a modern Svédország alapítójának.

A képen látható sírbolt, melyben több közeli családtagjával együtt nyugszik, a székesegyház főhajójának végében található.

A templom több híres embernek is végső nyughelye, többek között Szent Eriknek, aki Svédország védőszentje. Carl Linnaeus (Carl von Linné) sírja is itt található, akinek a házát a tegnapi bejegyzésben mutattam meg.

083.JPG
A templomnak több furcsa része is van, amik valahogy nem passzolnak a gótikus környezetbe: giccses kereszt, modern orgona, konténerszerű gyóntatószék és ez a játszóház. Bizony, az egyik oldalhajóban a kisgyerekek kifestőzhetnek, amíg a szülők áhitattal zsoltárokat énekelnek. Lehet, hogy így nagyobb kedvvel megy a család minden tagja a vasárnapi misére istentiszteletre.

Órákat lehet beszélni a székesegyház történetéről, az itt nyugvó személyekről, de nem akarok veszíteni az olvasótáborból, ezért csak a lényeget írtam meg. Ennyit Uppsaláról.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr275129410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása