kbodog 2013.05.12. 18:32

Az egyetemem

Január óta tervebe van véve, hogy írok az itteni egyetemről, most végre a terv meg is valósult. Svédország ugye királyság, szóval minden valamirevaló intézmény nevében szerepel a királyi jelző, így az egyetem teljes neve Kungliga Tekniska högskolan, magyarul nem írom le, szerintem mindenki képes kitalálni magától is.

111_3.JPGAz egyetem logója és mottója („Tudomány és művészet”) az egyik épület falán.

A továbbiakban írok pár sort a történelméről, és arról, hogy miket lehet itt tanulni.

Az egyetemet 1827-ben alapították Svédország első ilyen jellegű intézményeként. Manapság Skandinávia legnagyobb műszaki egyetemeként tartják számon, közel 15 ezer diák tanul itt leginkább műszaki és természettudományi szakágakon. Valamennyi BME-n megtalálható karnak van itteni megfelelője, szóval gépész-, villamos-, közlekedés-, építő-, építészmérnökök, informatikát tanulók (és sokan mások) is jöhetnek ide hosszabb-rövidebb időre. Érdekesség, hogy az MSc-k csak angol nyelven indulnak, így a svéd nyelv hiánya nem lehet akadály (az érdeklődők 4 féléven keresztül tanulhatják a nyelvet). Az egyetem kiválóan felszerelt laborjait ingyenesen lehet használni azoknak, akiknek szüksége van rá, illetve a karoknak nagyon jó kapcsolatai vannak különböző ipari vállalatokkal, így a gyakornoki munka elvégzése is könnyen megoldható. Nem mellékes, hogy az oktatás teljesen ingyenes az Európai Unió állampolgárainak.

109.JPGA központi kampusz kertje.

A központi kampusz a város északi részén található, de további négy van elszórtan Stockholm külvárosaiban. Az Információ és Kommunikációs Technológiai Kar például Kistában található, egy kőhajításnyira az ablakomtól.

Bátran ajánlom az egyetemet mindenkinek, aki érdeklődik az Erasmus és Stockholm iránt! A KTH nemzetközi honlapját ide kattintva érheted el.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr315292094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása