kbodog 2013.04.30. 16:03

Sigtuna

Sigtuna Svédország legrégebbi városa, egyes források szerint 980-ben alapították. Kiváló vasárnapi kirándulóhely, Stockholmból egy óra alatt elérhető vonattal és busszal. Az 1400-as évekig fontos településnek számított, többször is elfoglalták, lerombolták különböző népek, de szépen lassan elvesztette pozícióját, és ma már csak egy egyszerű kisváros. Oktatási szempontból azonban jelentős maradt, például a jelenleg uralkodó XVI. Károly Gusztáv is ebben a városban járt gimnáziumba.

146_2.JPGA 13. század közepén épült Mária templom.

Képek a továbbra kattintva >>>

171.JPG

285.JPGA Szent Olof templom romjai a város közepén.

254.JPGMég egy rom, ezúttal a Szent Per templomé. A korai város jelentőségét mutatja, hogy ennyi templomot építettek.

188.JPGA sigtunai városháza a főutca egyik kisebb terén.

282.JPGA városból remek kirándulásokat lehet csinálni a környező dombok és tengernyúlványok között. Április-május környékén már a virágok is kezdenek előbújni az első tavaszi napsugarak hatására. Kicsit későn, de talán végre itt is vége a télnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr65255905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.05.01. 14:30:05

Ha nem is sokszor, de 1187-ben a Svédo-al Finn-Karélia miatt konfliktusban álló Novgorod szövetségesei, a keleti-viking (karél,ill. az észt szigetekről érkezett) támadók felgyújtották a püspöki székhely és területi központ várost - legalábbis egyes részeit, a püspököt megölték.
heninen.net/sigtuna/english.htm
Látványosságként manapság a városka területén talált runa-köveket emelik még ki.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.05.09. 23:18:03

Ami meg erdekesseg, hogy a varos föutcajanak vonala ezer eve nem valtozott. Kis tulzassal ugy is hivjak, hogy Svedorszag legregebbi utcaja (mert hat persze az epuletek nem ezer evesek).
Hires meg a karacsonyi vasara, ami szinte a teljes föutcat elfoglalja, es eleg szinvonalas is a kinalat (sok kezmuves cucc, stb.).
süti beállítások módosítása