kbodog 2013.04.26. 20:20

Arlanda Airport

Korábban már megnéztem a város kisebb repterét, most a legnagyobb következett Stockholmtól északra. Skandinávia harmadik legforgalmasabb légikikötőjén, Arlandán évente közel 20 millió utas fordul meg. A helyi közlekedési vállalatnak helyén van az üzleti érzéke: a repülőtér vonattal közelíthető meg a legegyszerűbben, de a bérlet már nem érvényes az utolsó pár megállóra, így jegyet kell venni. Aki ezt el akarja kerülni, az átszállással ingyen is kijuthat, de több bőrönddel eléggé macerás a buszozás. (Természetesen egyéb alternatívák is akadnak a helyi tömegközlekedésen kívül, ki-ki válogathat kedvére az expressz vonat és a busz között.)

057.JPGSwiss a földet érés előtti pillanatokban.

Hogy mennyire spotter-barát a repülőtér? Az kiderül a további képekből, sőt még egy videót is varázsolok ide.

A forgalom nagy részét a skandináv országok közös légitársasága, a SAS adja, de számos másik cég repülőgépei is gyakori vendégek errefelé. Justin Bieber is itt landolt, de egy nappal a látogatásom után, így sikerült elkerülnöm a fanatikus rajongókat.

042.JPGGermanwings már majdnem a küszöb fölött.

112.JPGA félig fapados Norwegian, ő visz majd haza május végén.

119.JPGNiki Lauda társaságának egyik gépe.

136.JPGA több futópálya bevezető fénysora közé is be lehet sétálni, itt éppen oldalszélben közelít egy SAS.

140.JPGÍme a bizonyíték, hogy nem csak sugárhajtásúak használják a repülőteret.

És akkor jöjjön a videó, ami bizonyítja, hogy mennyire közel is lehet kerülni a leszálló gépekhez.

Végül még egy repülőgép, amit igen könnyen le lehetett fényképezni, lévén, hogy már évek óta nem mozdult meg. Az egykor szebb napokat is megélt Jumbo manapság szállodaként működik, erősen megkopasztva. Akár a pilótafülkében is eltölthetünk egy éjszakát, majd a reggeli kávét a szárnyon lévő teraszon ihatjuk meg.

164.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr755243812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buday008 2013.04.27. 15:44:55

"repülőbuzik" szókapcsolatot kihagynám.

kbodog · http://szoke-kek-szemu.blog.hu/ 2013.04.27. 17:10:15

@buday008: és ezt a szókapcsolatot hol látod leírva?

kbodog · http://szoke-kek-szemu.blog.hu/ 2013.04.27. 17:22:34

@Allesmor Obranna: Megvan, köszi. De sajnos azokat a címeket nem én írom. Én sem kedvelem ezt a megfogalmazást.

toldoka 2013.04.28. 20:53:49

Van egy svéd oldal, ahol többek között vonatjegyekre is lehet licitálni, így elég kedvezménye jegyek kaparinthatók meg az utolsó pillanatokban (1-2 nappal indulás előtt).
www.tradera.com/tagbiljetter-c3_3401?special=1&listtype=1
(ha nem működne,akkor www.tradera.com, és azon belül "tågbiljetter"-t kell keresni)

Bartush 2013.04.30. 21:09:40

Arlanda barátságos volt, de biztosan azért gondolom csak így, mert ez egy olyan ritka reptér, ahol még nem kellett ott éjszakáznom...
Babakocsisoknak: a babakocsit a csomagfeladásnál már kérik feladni poggyászként (ingyenesen), egy speciálpoggyász helyre kell vinni, ott nagy műanyagzsákba berakják (összecsukva, ahány részből áll a a babakocsi), és eltüntetik, hogy aztán a célállomáson ugyanígy becsomagolva visszaadják. Amíg a baby saját kocsi nélkül van, adnak könnyű kis babakocsit használatra. A boardingnál ezt le kell adni.
Norwegian: kevésbé éreztem fapadosnak mint a Wizzairt, de soha többé nem utazok velük (ha van más opció), mert plusz helyjegy pénzt kellett fizetnem, mert kisbabával utaztam. Megszabták foglalásnál, hogy mely helyekre ülhetek vele. A hely nem volt nagyobb mint máshol, csak épp felszámolták a helyfoglalás árát. Hátrányosan megkülönböztetve éreztem magam.
süti beállítások módosítása