kbodog 2013.05.25. 12:58

Koppenhága

Rápillantva a térképre találtam még egy országot, ahol még nem jártam, Dániát. Stockholmból vonattal leggyorsabban Koppenhága érhető el, így utolsó erasmus-os kirándulásomként a dán fővárosba látogattam el.

A körülbelül 600 kilométeres táv leküzdéséhez a vonatnak mindössze 5 órára van szüksége, ezúttal csupán 1-2 perces késéssel (nem úgy, mint Kirunába menet).

IMG_4530.JPGAz egyik legtöbbet fotózott helyszín a városban, a Nyhavn.

A szokásos rövid szöveg és sok kép a továbbiakban.

A városról már a 11. századtól kezdve vannak feljegyzések, a későbbi századokban pedig folyamatosan fejlődött. 2000-ben elkészül az Øresund híd, ami újból fellendítette a térség gazdaságát, és szorosabbra fűzte a svéd oldalon lévő Malmövel való kapcsolatát is.

IMG_4556.JPGA Márványtemplom (eredeti nevén Frederiks Kirke) a római Szent Péter Bazilika mintájára épült. Előtte az őrségváltásra érkező katonákkal.

IMG_4568.JPGAz operaház itt is hasonlóan modern, mint Oslóban.

IMG_4572.JPGHa már a Szent Péter Bazilikát lemásolták, akkor a Dávid szobor sem maradhatott ki.

IMG_4579.JPGA Szent Albán Templom az üde Churchillparkenben magasodik. Az anglikán templomot és az előtte lévő Gefion szökőkutat az 19-20. század fordulóján építették.

IMG_4587.JPGA Churchillparken szélén található a híres kis hableány szobor. A Koppenhágában is élt Hans Christian Andersen halhatatlan mesealakja előtt mindig nagyobb tömeg fényképezkedik, így nehéz eltéveszteni.

IMG_4601.JPGA Christiansborg Kastély a dán parlament és a miniszterelnök székhelye.

IMG_4608.JPGA szabadváros, Christiania. Az itt lakók függetlennek kiáltották ki magukat, amit többé-kevésbé a kormányzat is elismert. A városrészben ha nem is teljesen legálisan, de nyíltan lehet könnyű drogokat venni és fogyasztani, nincsenek rendfenntartó erők a falak mögött. A békés hippifaluban fényképezni és futni sem szabad, utóbbit azért nem, mert pánikot okozhat. Az utolsó, harmadik szabály pedig garantálható: Have fun!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr25317427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása