kbodog 2013.05.16. 15:39

Kiruna

Kiruna sokáig Svédország legészakibb városa volt, azonban 1970-ben visszavonták a városi rangját. Mindenesetre messze van Stockholmtól (ezer párszáz kilométer vasúton), a sarkkörön túl, és a nyáron néhány hétig nem is megy le a nap. Utazasom eszközéül a vonatot válsztottam, mivel Osló után elég volt a buszozásból.

084.JPGA célállomás pályaudvara.

A 18 órás éjszakai út elsőre eseménytelennek ígérkezett, de végül közel sem lett az.

Eddig én kerestem a katasztrófa sújtotta helyeket, most viszont majdnem engem ért utól: hajnali két órakor tötént egy igen súlyos baleset, egy tehervonat siklott ki eddig tisztazatlan körülmények között. Mindez azon a szakaszon történt, ahol két órával később az én vonatomnak kellett volna robognia igen nagy tempóval.

tagursparning.jpgA pusztítás nyomait csak a hírekből láthattuk, a mentesítő busz más vonalon ment. (Forrás)

A kényszerű buszozást és a tetemes késést ellensúlyozandó a büfékocsiban ingyen adtak kávét, teát, sütit, szendvicseket - igyekezve mindenkinek a kedvében járni.

Na de akkor essen pár szó magaról a városról is: Kiruna alapvető bányaváros, olyannyira, hogy a vesztét is ez fogja okozni. A túlzott termelés miatt a város alapja folyamatosan csúszik, ezért 2007-ben úgy határoztak, hogy a komplett várost odébb kell költöztetni. A kijelölt új terület a bánya túlsó oldalán fekszik, vélhetően itt már jobban fognak figyelni a talajmozgások elkerülésére.

138.JPGA városházát négy darabban fogják átszállítani az új területre.

115.JPGA tűzoltóság épülete.

118.JPGA kiruanai templom különálló tornya, néhány éve ez volt Svédorszag legszebbnek választott temploma.

Maga a város nem tartozik a legszebbek közé, de a „fehér éjszakák” különösen megragdóak. A télen érkezők pedig a hatalmas hóban és a sarki fényben gyönyörködhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr315303201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.05.20. 09:58:15

Megerte ezert a par sorert, es par fotoert 2x18 orat utazni? :)

kbodog · http://szoke-kek-szemu.blog.hu/ 2013.05.20. 13:44:04

@Bajen: Nem csak ezért a bejegyzésért utaztam ennyit. :)
Tényleg érdekelet az éjszakai világosság.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.26. 03:28:44

Én is imádom a nyári világosságot, nincs annál jobb.Annál már csak a téli ződ fény a jobb... :-) Kicsit továbbutazva Narvik felé, Abisko a legjobb hely erre; ott valamiért különösen gyakori az előfordulása.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.27. 20:28:14

Ja,és aki legközelebb arra jár dobjon már egy crazygránátot a Rádiotjánszt épületére... }:-[[ HA már fizetjük ezt a rohadék tv-adót a semmire, legalább legyen már egy kis veszteségük nekik is...
süti beállítások módosítása