kbodog 2013.05.06. 20:40

Osló

Az 5 hónap első fele a hajós utazásokról szólt, májusra maradt a vonatozás, elsőként Oslóba. A Stockholm - Osló távolságot a vonat nagyjából 6 óra alatt tette meg (percpontos érkezéssel!), a visszaútra taktikai okok miatt a buszt választottam - utólag mondhatom, hogy sajnos. Amennyire kényelmes a svéd vasút másodosztálya, annyira lehetetlen egy éjszakán át kényelmesen buszozni, de nagy nehezen azért kibírható a 7 és fél óra.

073.JPGA norvég királyi palota a főutca külső végén.

A továbbra kattintva olvashatsz egy keveset a városról, találsz képeket a híres síugrósáncról és a 2011-es robbantás helyszínéről is.

014.JPGAz oslói dóm nem kifejezetten nagy, de remekül passzol a város méretéhez.

017.JPGA Parlament.

Oslót 1000 körül alapították, a 13. század óta tekintik fővárosnak, viszont csak a 19. század közepén vált a legnépesebb norvég várossá. 1850-ben előzte meg az addig élen álló Bergent, 2011-re pedig lakosainak száma éppen meghaladta a 900 ezret.

030.JPGA Nobel Intézet oslói épülete. Bár a Nobel-díj erősen kötődik Stockholmhoz, a béke-Nobel-díjat mégsem Svédországban, hanem Norvégiában adják át.

033.JPGA városháza a tenger felől.

025_2.JPGA Nemzeti Színház épülete, előtte Henrik Ibsen szobra látható (a kép bal szélén).

179_1.JPGSzínház után opera: az oslói operaház kicsit sem mondható egy klasszikus épületnek.

169_1.JPGA 13. században épített Akershus erőd feladata volt a város védelme a tenger felől érkező ellenséges csapatokkal szemben. Ma hadtörténeti múzeumoknak az otthona, de érdekes, hogy az erőd a mai napig katonai terület.

096.JPG

086.JPG2010-ben adták át az új síugrósáncot Holmenkollenen. Az Osló melletti dombok egyikén található sportközpont most egy kicsit üresen állt, de hatalmas tömeg szokott itt tombolni a versenyeken.

135.JPG
143.JPGVégére hagytam a 2011-es események szomorú helyszínét. A két évvel ezelőtti merényletek első célpontja a felső képen látható kormányzati épület volt. A pokolgépes robbantás nyomai ma is láthatóak: az egykori kormányzati negyed teljesen le van zárva, csak gyalogosan közelíthető meg. Bedeszkázott ablakok, fóliák, elhagyott buszmegállók és barikádok jellemzik ezt a városrészt - kísérteties.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr775285229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása