kbodog 2013.05.05. 19:06

Valborg

A legtöbb európai országban az április 30-dika este nem egy szokványos éjszaka: ez a Valborg (vagy más néven a Walpurgis-éj). Természetesen a svédek sem maradhatnak ki ebből a buliból, amit legjobban a fiatalok élveznek. A legtöbb diák Uppsalába megy erre az estére, ahonnan erős másnapossággal térnek haza, én azonban maradtam Stockholmban, a Nyfors melletti réten néztem az este legnagyobb attrakcióját, a tűzgyújtást.

Városszerte rengeteg helyen építenek máglyákat, melyeket ezen az estén gyújtanak meg sötétedéskor. Ennek a nagy télűző-tavaszköszöntő (igen, itt április végén köszöntik a tavaszt) népünnepélynek több száz éves hagyománya van, a története egészen egy, a 8. században élt apácáig vezethető vissza. A máglya mellett zsákbamacska, töménytelen mennyiségű gumicukor és lufi várja a gyerekeket, akik utána egy rövid fáklyás körmenet után együtt gyújtják meg a tüzet.

031.JPG
Jó buli, érdemes egyszer részt venni rajta!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr905282453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása