kbodog 2013.03.12. 19:51

Uppsala - 1. rész

Uppsala Stockholmtól északra fekszik mintegy 70 kilométerre. Sajnos ide már nem érvényes a fővárosi bérlet, kiegészítő jegyet kell venni oda-vissza 150 koronáért. (Ami utólag feleslegesnek bizonyult, mivel senki nem ellenőrizte őket menet közben.)

Az első, ami eszünk juthat erről a városról, az az egyetem, így én is ezzel kezdem. A patinás intézményt 1477-ben alapították, jelenleg több mint 20 ezren tanulnak itt mindenféle szakirányon: műszaki, orvosi, jogi, természettudományok, különböző művészeti irányok - szóval szinte bármit lehet itt tanulni. Természetesen városszerte több kampusza is van, a képen csak az egyik (nem 15. századbeli) épülete szerepel.

091.JPG

Híres uppsalaiak és érdekességek a folytatásban...

121.JPGA város szerkezete teljesen más, mint Stockholmé. Ennek oka, hogy Uppsala nem a tenger partján fekszik, így sokkal egységesebb, mint a szigetekre épült főváros.

A képen a városháza díszes épülete látható, melynek érdekessége, hogy a földszintet egy ruhabolt foglalja el. Talán úgy gondolták, hogy így nagyobb haszna van, mint ha a képviselőknek hagynák meg. Már látom a szemem előtt, amint a magyar Parlamentben tologatjuk a bevásárlókocsikat az újonnan megnyílt CBA-ban...

 

 

 

 

111_1.JPG
A vár egy kis magaslaton található, nem mondanám, hogy egy építészeti remekmű, ezért is próbálom minél jobban takarni a fényképen. Egyenes falak, ablakok, sehol egy kis díszítés, szobor, semmi, ami egy kicsit is feldobná ezt a lazacszínű épületet.

bd.png

Baloldalt Carl Linnaeus (Carl von Linné) háza és szobra látszik, akinek a neve a biológiaórákról lehet ismerős, a tudományos nevezéktan megalkotója. A jobb képen pedig Anders Celsius háza található, akinek a legfontosabb munkássága szerintem mindenki számára ismert. Utóbbi épület érdekessége, hogy az utcában található többi házhoz képest ferdén áll: ennek magyarázata, hogy az utca felújítása során megőrizték az eredeti állapotát, viszont a többit új irányba állították.

032_1.JPG
Egy maci hempereg a hóban/fűben (évszaknak megfelelően). Hogy miért van itt, azt nem sikerült megtalálnom, de eléggé furcsa pózban ábrázolják szerencsétlen állatot.

132.JPG

Két dolgot fűznék a képhez: márciusban készül és ez csak az egyik ilyen parkoló a 4-5 közül.

Természetesen ebben a városban is akad olyan helyszín, amit viszontláthatunk A tetovált lány című film amerikai változatában. Korábban már írtam egy kávézóról, most íme még egy képkocka a filmből. (Csináltam is neki egy címkét, mert lesz még pár ilyen.)

gd.PNG

117.JPG

Egy látnivaló kimaradt, mégpedig a székesegyház. Erről majd holnap este érkezik egy bejegyzés.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr995129742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szcsongor 2013.04.03. 14:03:45

"Ami utólag feleslegesnek bizonyult, mivel senki nem ellenőrizte őket menet közben."

Valóban nem sokszor ellenőriznek, inkább csak esténként lehet rájuk számítani, de ha beléjük futsz, akkor a bünti 1200 korona. Az nem kevés.

kbodog · http://szoke-kek-szemu.blog.hu/ 2013.04.03. 18:35:16

Az valóban komoly összeg, 80-szorosa a jegyárnak. Mivel napi rendszerességgel nem vonatozom, ezért számomra furcsa volt, hogy a metró után itt ennyire alkalomszerű az ellenőrzés. Persze gondolom, hogy ehhez nagyban hozzájárul a svéd mentalitás, miszerint próbálnak becsületesen élni, és mindenki megveszi a jegyet, bérletet.
süti beállítások módosítása