kbodog 2013.05.13. 18:13

Talar du svenska?

Következzen egy újabb tantárgy, amivel a félév során boldogulnom kellett, a Svéd 1. Kézenfekvő volt, hogy tanuljak svédül, mert hol máshol tanulhatnám tökéletesebb környezetben ezt a nyelvet - sőt még kreditet is adnak érte!

IMG_4198.JPGA svédet, mint idegen nyelvet 4 szinten oktatják, természetesen (a kezdő kivételével) egy szintfelmérő megírása után kell eldönteni, hogy melyik kurzus illik hozzánk a legjobban. Mivel az én előzetes svéd tudásom erősen konvergált a nullához, ezért a kezdő csoportot választottam, így a következőkben is arról írok, de amennyire tudom, a többi szint követelményei is hasonlóak. Az órák nyelve angol, de a félév második felében már a kezdő szinten is alig került elő, a tanár inkább svédül magyarázott el minden, és - ha nem is elsőre - de megértettük.

A normális kurzus heti 1-szer 4 órában folyik, több időpontból lehet választani. Talán nem a legszerencsésebb ez az elosztás, mert az utolsó 45 percnek már erősen lefáradva kezdünk neki, de legalább csak egyszer kell bemenni az egyetemre a svéd miatt. Léteznek „gyorstalpalók” is: júniusban és augusztusban lehetőség van egy egyhónapos intenzív felkészítés után szintet ugrani, és a következő félévet már magasabb csoportban kezdeni. Ez elsősorban a hosszabb távon (értsd több féléven keresztül) itt tanulóknak jó.

A követelmények megfelelnek egy normális nyelvtanfolyaménak: 7 és fél kredites a tárgy, szóval azért kell ezt-azt készülni rá. A félév során kell írni 3 fogalmazást (100-150 szó) adott témából, melyek közül az egyik visszaköszön a vizsgán is. Az óralátogatás is kötelező a 13 alkalomból 3-at lehet büntetlenül hiányozni, utána már magyarázkodni kell, de természetesen lehet pótolni egy másik csoport időpontjában. A vizsga írásbeli, különböző nyelvtani tesztetekből, szövegértésből és a már említett szövegalkotásból áll. A szóbeli rész kissé viccesen van megoldva: párokban kell egy párbeszédet írni, majd diktafonra felmondani, és elküldeni a tanárnak. A szóbeli vizsga része még egy hallás utáni szövegkiegészítés (gap filling) is.

Kiknek és miért ajánlom? Mindenkinek, aki Svédországba jön. Egész jó érzés, hogy januárban még csak angolul tudtam megszólalni a boltokban, majd mostanra már egy egyszerűbb párbeszédet is le tudtok folytatni az eladóval. Apró örömök, de ezekért jössz ide, nem?

Tárgy neve: Swedish 1, Elementary Level
Kredit: 7,5
Követelmény: 3 esszé (P ,F), szóbeli vizsga (P, F), írásbeli vizsga (A-F),
               esszé a vizsgán (A-F)
Értékelés: P, F (Pass, Fail) vagy A-F (A=legjobb, E=elégséges,
               F=elégtelen)
Weboldal: link

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr865292144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása