kbodog 2013.05.17. 13:54

Luleå

Ha már ilyen messzire felvonatoztam, akkor kerestem még egy várost a környéken, amit érdemes megnézni: ez pedig Luleå lett. A Balti-tenger, pontosabban a Botteni-öböl partján fekvő városkát 46 ezren lakják, hatalmas iparterülete mellett az egyeteméről is híres.

196.JPGA luleåi székesegyházat a 19. század végén építették, Oscar Fredrik király nevét viseli.

177.JPGA város főutcája (Storgatan).

185.JPGAz északi kikötő épületei; az egyikben található a Norrbottensteatern, ami Svédország elsőként megnyitott vidéki színháza.

205.JPGHiába van tél, és fagy be a tenger, a vízi áruszállítás nem állhat le. Több ország által közösen üzemeltetett jégtörőhajók biztosítják a szabad utat.

Hamar véget ért a párnapos látogatásom az ország északi részében, de mindenképpen ajánlott ellátogatni a sarkkörön túlra: nyáron a fehér éjszakák, télen pedig a csodálatos sarki fény miatt.

Térkép

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr535304631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.26. 03:32:06

Haha, Lulujó, kis kedvencem.Lenyomtunk itt két évet, de jó is volt...A két év alatt a jégtörőket egyszer se láttam kimozdulni a helyükről.Lehet, hogy már be se indulnának... :-)
süti beállítások módosítása