kbodog 2013.03.25. 20:33

Gdańsk

Hová van olcsó repjegy? Szinte mindig ezzel indulnak az egy-két napos random utazások. Az ideiglenes lakhelyemet is figyelembe véve kiegészült azzal, hogy: Hová repülnek fapadosék, ami Budapestről nem érhető el. Nos, az egyenlet eredménye Észak-Lengyelország lett. Gdańsk nem okozott csalódást, a Wizz Air annál inkább.

239.JPGHadd kezdjem először a negatívval, hogy utána a szép maradjon meg hosszabb ideig az emlékezetedben: a pink légitársaság nem volt éppen a helyzet magaslatán a hétvégén. Szombaton a a járatunknak egy laza 3 órás késése volt (igen-igen, 3 óránál jár már a kaja, amit persze kihasznált a többség). Hab a tortán, hogy az írek is akkor vonultak haza a svéd-ír focimeccsről. (Bocsi, nem tudom, hogy milyen bajnokságért játszottak, hozzászólások közé jöhet a megoldás.) Szóval a tréningnadrágban a földön fekvő még és/vagy már részeg utasokból nem volt hiány. Ami viszont kifejezetten feldobta a várakozás unalmas óráit, az a induló ryanaires utasok kézipoggyászának méretellenőrzése volt. Legszebb öröm a káröröm, de akkor is mulatságos volt végignézni a keserves küzdelmeket a szabványkerettel. Visszafelé csak egy könnyed két órát kellett pluszban várni, de a terminál épülete kifejezetten szép volt - gondolom a 2012-es Európa-bajnokságra épült.

De akkor Gdańsk! Gondolom, senkinek nem újdonság, de Lengyelország nem tartozik a drága országok közé, és ez különösen jól esik a pénztárcának, ha a svédektől érkezik. A reptéren van helyi BKV megálló, az egyszerű vonaljegy nagyjából 220 forint: ennyiért Stockholmban kiröhög a metrókapu. A késések miatt nem nagyon sikerült várost nézni normális időben. Szombat késő este és vasárnap hajnalban kóboroltam állandó útitársammal a belvárosban. Egyébként kifejezetten érdekes időpontok ezek: este a bulizni induló tinik, míg másnap kora reggel az utcaseprők lepik el az utcákat. Gdańsk turisták számára értelmezhető része nem mondható túlságosan nagynak, emiatt is készülhettek az alábbi képek ugyanott éjszaka és hajnalban. Véletlen az egész, csak hazaérve vettem észre.

083_1.JPG

132_1.JPGHáz a kanális felett.

113.JPG

137.JPGDługi Targ (Hosszú piac).

142_1.JPGA főpályaudvar impozáns épülete.

Az épületeken három stílus vehető észre igen markánsan: a Hanza-szövetség korából a német fachwerkhaus-jelleg, a skandináv (Hosszú Piac) és az orosz (pályaudvar) építészet stílusa. Érdekes együttállás.

szobrok.jpgSzobrok: balra a Neptun szökőkút, jobbra pedig II. János Pál pápa szobra.

templomok.jpgKísérteties templomok.

Ennyi lenne Gdańsk, a Húsvétot pedig a Baltikumban töltöm majd. Természetesen a beszámolók onnan sem maradhatnak majd el. Lassan útikönyv lesz a blogból - de hát erre (is) való az Erasmus.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr905166305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása