kbodog 2013.02.06. 19:22

Riga - 1. rész

Korábban már említettem, hogy sikerült nevetséges áron hajójegyet szereznem Rigába, így az elmúlt hétvégén harmadmagammal meglátogattam a lett fővárost. Az első részben a hajóútról írnék, mivel a magyarok számára a hajó fogalma egyenlő néhány, a Dunán és a Balatonon kóválygó kisebb járművel. Ezzel nincs is gond, mivel tengerünk sincs, de ez a hajó nagy volt, komolyan eltörpült mellette a szántódi komp is.

002.JPG

Nincs még vége, vannak további képek is!

013.JPGFebruár 2-án, szombaton este 5-kor indultunk Stockholmból, ahol a beszállás teljesen egyszerűen és gyorsan ment, mindössze a papír alapú jegyet kellett egy mágneskártyára cserélni, ami beszállókártya és szobakulcs is volt egyben.

A hajó neve Silja Festival, ami kicsit utal is az ilyenfajta utak eredeti céljára: nevezetesen szakadj el a svéd kötöttségektől, és igyál kedvedre alkohol, bulizz egész éjszaka.

18 órás út végén vasárnap délelőtt 11-kor kötöttünk ki Rigában, ahol hat és fél óránk volt megnézni a város érdekesebbnek tűnő részeit - de erről majd a második részben, most maradjunk a hajónknál.

286.JPG

Az elvileg 9 emeletes hajó aljában gondolom a gépház van (amit azért érdekes lett volna megnézni), a 2. és 3. emeleteket pedig az autók, de túlnyomó részben inkább a kamionok foglalták el.

A kabinok többsége ilyen szűk kis folyosókról nyílik, és a belső berendezése is egyforma: 2 lehajtható felső ágy, egy alsó, továbbá egy szintén ággyá alakítható kanapé. Minden szobának van ablaka, csak nem mindegyiké néz a tengerre: a hajó belsejében található kabinokban csak vakablak van, mivel a túloldalán a szomszéd szoba található.

A mi szobánk egyébként a 4. emeleten volt, bőven a víz szintje felett, szóval nem mi lettünk volna az első áldozatok egy jégheggyel való találkozás esetén. Egyébként félelmetes hangja van annak, amikor a hajó egy jégtáblákkal teli részen megy keresztül: minden rázkódik, a rengetek kisebb ütközés keltette zajba pedig beszűrődik a hajószerkezet nyekergése.

295.JPG

A lépcsőházak sem kifejezetten tágasak, ám egy ügyes trükkel lehet oldani a nyomasztó érzést: meleg fényű lámpák és tükrökkel borított falak segítenek ebben. Egyébként vagy a műszálas szőnyegnek, vagy a hajó folyamatos vízzel való súrlódásának a következményeként bármit megfogtál, az megrázott. Korlát, kilincs, nyomógomb a lift előtt, mind-mind megcsípett, amit sokszor egy fájdalmas szisszenés követett.

terkep.JPGA bal oldali képre kattintva nagyobb méretben is megnézheted a hajó térképét. Ezt a képet csak azért tettem be, hogy ezen keresztül mutassam meg, hogy mivel is lehet eltölteni az utazás hosszú óráit. Kézenfekvőnek tűnik az alvás, mivel eleve éjszakai útról van szó, illetve a kabinokban teljes sötétséget lehet csinálni, de felfedezni a hajót izgalmas feladatnak tűnt: játékgépek, játszóház (rengeteg labdával), diszkók, parfüméria, uszoda, szauna...

Azt már említettem, hogy lehet inni, még pedig több helyszínen is: akad étterem, kaszinó és sportpub is. Utóbbit csak annyival jellemezném, hogy valami hulladék lett focimeccset a képernyőkre tudtak varázsolni, de a Super Bowlra már nem futotta - pedig meglett volna a hangulata.

A kaja már egy nagyobb kérdés. Mivel az éttermek eléggé drágák voltak, és a szupermarketben sem lehetett tejet, kenyeret, Herz szalámit kapni, így maradtunk az otthonról hozott szendvicseknél.

20130202_205431.jpgA bolt csak néhány órával az indulás után nyit ki, az alkoholt is árusító része viszont csak még később. Kínálata meglehetősen hasonlít egy repülőtéri duty-free shopéhoz: rengeteg csoki, cukor, pulóver, ínyenc felvágottak, cigi kartonszámra, LEGO...

Természetesen itt sem maradhattak ki kicsiny hazánk legfontosabb termékei: a tokaji aszú és a Törley pezsgő. Akadt olyan, akinek kiszálláskor ez volt a kezében, de legnagyobb sikere a körülbelül 100 forintos Beck's-nek volt. Sokan kis kocsival tolták haza a sört, kihasználva a mindenhova kiplakátolt, maximálisan vásárolható alkoholmennyiséget. A boltban egyébként folyamatosan csörömpöltek az üvegek, köszönhetően a hajó ütemes rázkódásának, de ez a hang egyszerre volt megnyugtató és felzaklató.

Nos nagyjából ennyi lenne magáról a hajóról, holnap ugyanebben az időpontban jön a beszámoló magáról Rigáról!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr405066153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.03. 13:56:11

Jaj, mesélj már erről kicsit bővebben.Sokszor látok olyan reklámokat, hogy ilyen-olyan kryssning 40 koronától.Gondolom ebben semmi sincs még benne, se kaja, se szoba, max a mágneskártya ára lehet... :D De akkor miért irnak ki ilyen valótlan árakat?Ennyiért nemhogy a szomszéd országba nem jutsz el, de még a busszal se mész egy megállónyit se...Szóval nagyságrendileg mennyi egy ilyen hajóút, úgy hogy minden szükséges benne van?Kaja, szállás, illeték, ilyenekre gondolok.Kösz, ha megírod.
süti beállítások módosítása