kbodog 2013.04.04. 20:29

Tallinn

A kirándulás első állomása Tallinn volt, Észtország fővárosa. Kis túlzással a legnagyobb nevezetessége a helyi lakosok számára ingyenes tömegközlekedés, amit elsőként vezettek be Európában.

087.JPGA történelmi óváros a világörökség része.

093_1.JPGA városfal és a hozzá tartozó bástyák meglepően nagy számban maradtak épen.

Az észt történelem egyébként nem túlzottan rózsás. Misem mutatja ezt jobban, mint hogy mire az 1918-20 között kivívott függetlenségüknek emléket állíthattak volna, újra elfoglalták őket. A századok folyamán felváltva hol svéd, hol orosz/szovjet uralom alatt álltak.

060.JPGA gótikus városháza ragyogó napsütésben.

Az óvárosi rész szép, néhány óra alatt kényelmesen bejárható. Pusztán az utazás további része miatt maradtunk itt egy éjszakát. A város külső területei azonban nem túlzottan érdekesek - de ez mindenhol így van.

078.JPGTermészetesen az orosz uralom nem múlhatott el nyomtalanul. Alexander Nevsky nevét őrző ortodox katedrális a 20. század elejére készült el, azonban azóta sem kedvelték meg az észtek: mindig is az orosz elnyomásra emlékezteti őket. De a turistáknak tetszik, így maradt az óváros közepén.

066.JPGTallinn évszázadok óta fontos kikötőváros, így nem meglepő, hogy a város másik nagy temploma hajósok (egyik) védőszentjének, Szent Miklósnak a nevét viseli. A második világháborúban részben megsemmisült, majd újjáépített templom ma már múzeumként és koncertek helyszíneként funkcionál. A mellette található park „mesterséges”, mivel a háború után a romok helyére nem emeltek új épületet, megmaradt egy parknak. Télen korcsolyapályával vár mindenkit.

Végül még egy érdekesség a városról: itt található Európa legrégebben alapított, és azóta is folyamatosan működő gyógyszertára. Az 1422-ben megnyitott patika a háborúk alatt is folyamatosan nyitva volt, néhány éve pedig múzeumként is látogatható hétfőnként.

065.JPGPatika az óvárosban.

Ez lett volna Tallinn, holnap továbbhajózva már Oroszországról jön a bejegyzés.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr215195667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása