RPS_JPG.jpgEgy korábban született bejegyzésben már megemlítettem, hogy mennyire népszerű sport errefelé a sífutás, különösen annak a klasszikus stílusú változata. Évről évre két nagyszabású sporteseménynek is otthont ad Svédország: a leghíresebb verseny a sífutók számára a Vasa-futás (Vasaloppet). A 90 (!) kilométeres megmérettetéssel Gustav Vasa királyra emlékeznek, aki az 1500-as években megtette ezt a távot Sälen és Mora között - persze, nem önként, hanem menekülés közben. Idén egy magyar, Lenkei Zsolt is teljesítette a nem mindennapi versenyt.

A másik esemény - melynek apropóján ez a bejegyzés született - az a Royal Palace Sprint. Stockholm belvárosában, a Királyi Palota körül rendezett verseny több mint 10 ezer látogatót vonz minden évben.

Maga a verseny holnap lesz, ma csak körbejártam az épülő helyszínt, ahol a gyerekek is kipróbálhatták magukat a félkész pályán. Képes beszámoló.

Hogy is néz ki valójában egy ilyen verseny?
Sprint verseny lévén a pálya elég rövid, mindössze 1,1 kilométer, ami a sífutásban rövidnek számít. A lebonyolítás hasonló a síkfutáshoz: kvalifikáció, negyeddöntő, döntő, ahová a legjobb 6 versenyző jut be. A külön női és férfi futamok felváltva kerülnek sorra, ahogy fogy a mezőny, úgy egyre több pihenővel, de az egész verseny nem tart tovább néhány óránál.

Milyen a pálya?
Annak ellenére, hogy 2 napja esik a hó, nincs belőle elegendő ahhoz, hogy megfelelő minőségű pályát lehessen építeni az utcákon. Vasárnap óta dolgoznak a munkások, hogy az elvár legalább 40 centiméter vastagságú „hócsíkot” kialakítsák, amihez 4000 köbméter havat hoztak be a városba. A távon egy „domb” van, illetve a célegyenes is emelkedik.

t1.JPG

A holnapi rajt helye a pálya bal oldalán lesz, majd a versenyzők a befordulnak balra a palota mögé. Egy hurok után ugyanezen a szakaszon futnak majd a kordonhoz közelebb.

t2.JPG
A hurok vége. A lejtő utáni a hajtűkanyar kétségkívül látványos eleme a pályának, azonban a versenyzőknek óvatosnak kell lenniük, ha el akarják kerülni a bukást. Bal oldalon, ahol most a gyerekek síelnek, ott mennek majd visszafelé, és egy jobbkanyar után újra a „rajtegyenesben” vannak.

t3.jpg
Egy utolsó jobb kanyar után jön a célegyenes, ami végig emelkedik. A befutó a palota bejáratánál lesz.

058.JPG
Ratrak az óvárosban. Komoly követelményeknek kell megfelelnie a pályának, különösen a klasszikus stílusú sífutáshoz szükséges nyomnak...

059.JPG

... amit a ratrak végéhez erősített speciális elemmel alakítanak ki. Holnap nagyobb szerepük lesz a ma még csak félrerakott időmérő-kapuknak (illetve az azokat jelző szponzoroszlopoknak).

052.JPG
Egy ilyen neves sportesemény természetesen nem maradhat tv-közvetítés nélkül. Holnapra a bal oldalon látható fehér kommentátorfülkék és a lelátók is megtelnek majd, illetve a jobboldali kameraállványon is befejezik a munkát.
A versenyt az Eurosport 15:30-tól közvetíti élőben.

További információk:
A verseny honlapja
A pálya alaprajza

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr955148507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnuszm 2013.03.26. 00:02:22

A linkelt Lenkei Zsolt interjú mekkora jó! :) Alig kap oxigént az agya, úgy kivan :)
'olyan, mint egy mini El Camino" :)
'zuhany-szauna-sör' - tipikus északi program :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.03. 12:59:39

A Matild f*sná le, hogy minden évben túl későn eszmélek és lemaradok róla.Na de majd jövőre.
És nagyon kár, hogy nem rendeznek a síverseny után skoter-rallit, meg raklap-gyorsulást.Amikor a pályának már úgyis mindegy.Üde színfolt volna... :D
süti beállítások módosítása