kbodog 2013.04.08. 20:22

Helsinki

649.JPGKövetkezzen egy számunkra igen kedves város, Helsinki. Finn, magyar egy nyelvcsalád, de nekünk van egy ennél sokkal szebb emlékünk a városról: az 1952. évi nyári olimpiai játékokon itt szereztük minden idő legtöbb aranyérmét.

De maga a város sem nevezhető csúnyának, sőt ez lett az egyik kedvencem. Finnország fővárosát a svédek nagy királya, I. Gusztáv alapította még az 1500-as években.

619.JPGHelsinki talán leghíresebb kupolája az evangélikus székesegyház tetejét díszíti. A templom előtti téren pedig II. Sándor orosz cár szobra található, aki egyike volt azon kevés orosz uralkodóknak, akiket a finnek szerettek.

643.JPGA helsinki sziklatemplom.

596.JPGFigyelembe véve, hogy Finnország hosszú ideig volt orosz uralom alatt, a városból nem hiányozhat egy ortodox templom sem. Az Uszpenszkij-katedrális a város felől...

680.JPG...és a kikötőből nézve.

594.JPGA tömegközlekedésben jelentős szerep jut a villamosoknak, az 1000 mm-es vágányok az egész várost behálózzák.

627.JPGA finn himnusznak emléket állító szobor a város egyik parkjában: felül a szerző, az alsó alak pedig a himnusz svéd (!) szövegét tartja. A svédek annyira itt hagyták a kezük nyomát, hogy a mai napig hivatalos nyelv az országban a svéd is.

614.JPGKeisarinnankivi. A kikötői piactéren található emlékművet I. Miklós cár feleségének a látogatására emelték.

645.JPGAz olimpiai stadion, ahová sok-sok aranyérmünk köthető.

655.JPGEgy 1943-as finn-magyar focimeccs plakátja, a mérkőzést 3-0-ra megnyertük. Egy ilyen egyszerű felületen is megjelenik mindkét hivatalos nyelv.

A 8 napos Balalaika & Vodka Tour ezzel véget ért, búcsúzóul egy utolsó kép a stockholmi kikötés előtt: a szokásos reggeli csúcsforgalomban „araszolunk” a város felé.

És ne feledjétek: holnap este megint nyerhettek Daimot.

709.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr175195992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása