111_2.JPGA tegnapi előkészületek után a mai nap délutánja a versenyről szólt. A sífutók világkupa-sorozatának utolsó klasszikus stílusú sprintversenyét a stockholmi Király Palota körül rendezték meg, mesterségesen kialakított pályán. Sajnos a svédeknek nem kedvezett a hazai pálya: sem a hölgyek, sem a férfiak mezőnyében nem sikerült dobogóra állnia egy versenyzőjüknek sem, ám a nap végén ők sem távozhattak szomorúan.

A hazaiak kedvence, Charlotte Kalla

Délután 2-kor kezdődött a kvalifikáció, mely során mindenkinek teljesíteni kellett a kitűzött távot. Az 52 női és 53 férfi indulóból a legjobb 30-30 jutott a negyeddöntőbe. A legjobbak itt még nem hajtották ki magukat, számukra ez csak egy kötelező lépés a komolyabb párharcok előtt.

131.JPGA második negyeddöntő, élen Emil Jönsson (4-es mezben)

A herceg köszöntése után rajtoltak egymás után a negyeddöntők, amikben már történek meglepetések: búcsúzott a sífutólegenda Dario Cologna, az összetett pontverseny éllovasa, Alexander Legkov; valamint kiesett a magát a legjobb idővel kvalifikáló Eldar Rønning is.

b1.JPGJustyna Kowalczyk (balra) és Petter Northug (jobbra) bemutatása

Az elődöntőben búcsúzott három svéd hölgy is, köztük a népszerű Charlotte Kalla, így a végső döntőben csak hazai versenyző maradt: Teodor Peterson végül a negyedik helyen zárt. Az idei utolsó sprintverseny női győztese Justyna Kowalczyk lett magabiztosan - a nagyszámú lengyel közönség örömére - , megelőzve a norvég Marit Bjørgent és a finn Kerttu Niskanent. A férfiak szorosabb döntőjének nyertese pedig Petter Northug lett, a dobogóra felállhatott még a szintén norvég Eirik Brandsdal és az orosz Nikita Kriukov is.

b2.jpgEmil Jönsson (balra) és Kikkan Randall (jobbra) a rajt előtt

Hogy miért örülhettek mégis a svédek? A férfiak mezőnyében Emil Jönsson szerezte meg a sprintszakági pontverseny győztesének járó kristálygömböt, a hölgyeknél ugyanez az amerikai Kikkan Randallé lett. A díjakat XVI. Károly Gusztáv király és Károly Fülöp herceg adta át.

203.JPGXVI. Károly Gusztáv király (középen, szemüvegben) és Károly Fülöp (balra, virágcsokorral) a díjátadón

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr635157048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása