kbodog 2013.03.14. 19:32

Helenelund

Adott egy keskeny öböl, ami viszonylag hamar befagy. Felmerül a kérdés, hogy mit lehet vele kezdeni ilyenkor?

134.JPG

Első lehetőség: elő a síléceket, és lehet rajta sífutni. A klasszikus stílus némi előkészítést igényel, ugyanis egy nyomban kell haladni, ami magától nem kerül oda. Viszont a szabad stílus - összhangban a nevével - bármilyen terepen lehetséges.

142.JPG

Másik lehetőség pedig a korcsolyázás. Ehhez persze meg kell tisztítani egy sávot a jégen, az sem árt, ha egy kicsit meg el is van simítva a felszín.

A sífutást egyébként komolyan űzik: a legtöbb parkban található különböző hosszúságú, a turistautakhoz hasonlóan kijelölt pálya, melyeket rendszeresen karban is tartanak (nyomépítés, ratrakozás). Az Uppsalából hazafelé útba ejtett helenelundi öbölben március végéig szinte biztosan lehet sportolni, utána már figyelni kell a többiekre: ha nincs senki a jégen, akkor valószínűleg már nem elég vastag. A befagyott tengerrészek ilyenfajta kihasználása mindenhol gyakori Stockholm környékén. Mivel a főváros messze fekszik a nyílt tengertől, rengeteg sziget között, ezért megbízható vastagságúra tud hízni a jég.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr515134339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.03. 13:22:41

Felénk a tavakon is szoktak jégutat csinálni.Épp most húsvétkor voltunk szezonzáró korizást csinálni.Kicsit már kezdett elpocsékulni a jég felszíne, kicsit olvadt, kicsit visszafagyott, szóval ilyenkor már nem az igazi.Gondolkodtam is, hogy kitesznek e valami jelzést az egyszeri embereknek, hogy mostantól már nem kéne rámenni...Eddig nem láttunk sose még ilyet.Luleaban annyit csináltak, hogy visszahúzták a belógatott lépcsőket a kikötőkben.Az legalább egy egyértelmű jelzés.
süti beállítások módosítása