Köztudott, hogy az északi országokban magasabb az életszínvonal, és így minden drágább. Nos, ezzel nehezen tudnék vitába szállni, de okosan, sok Lidllel és mirelit kajával azért lejjebb lehet szorítani a kiadásokat.

Felmerült a kérdés, hogy mégis mi az, ami olcsó? Meg kéne találni, és utána azt venni/enni/inni/hordani. És tegnap végre sikerült erre rábukkanni: a hajós kirándulás, bizony. Kaptam is a lehetőségen, és máris foglaltam harmadmagammal egy kabint Rigába és vissza, nem több mint 310 koronáért (ez kicsivel több mint 10 000 forint). Ennyi a kabin, oda-vissza! Szóval esetünkben 3 felé osztva nagyjából 3500 forint egy 2x18 órás útra (4 emberre még olcsóbb lenne)!

Csak összehasonlításképpen: tegnap egy diák szórakozóhelyre 100 korona (3 400 forint) volt a beugró, a ruhatár 20, a sör 25 korona. Utóbbit ugye nem egyszer kell megvenni, és ez még olcsónak számít.

Szóval megvan, hajókázni kell! De csak szellemileg tudsz jól lakni vele.

7 komment

Címkék: érdekes

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr305047297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.03. 14:07:38

Ja, hogy itt van.Bocsi, én visszafelé olvasom a blogodat, fentől lefelé.
Egészen elképedek, hogy ennyiért van kabin.Gondolom, csak akció lehetett, vagy nincs szezon, ilyesmi.Svédországban semmi sincs, ami olcsó lenne...ez már lassan 5 év tapasztalata... :-/ De majd körbejárom akkor én is a témát, hátha sikerül nekem is foglalni.Őszintén nem sok esélyt adok neki...A kaja a hajón mennyivel drágább?Mi csak a németek, dánok felé közlekedő kompokon szereztünk tapasztalatot, ott maga a jegy szoba, meg kaja nélkül is többszáz euró oda-vissza.Szobafoglalásra rá se mertem nézni, igaz 4 órához nem szükséges...Meg úgyis mindenki a kanapékon, üléseken alszik meg a földön mindenfelé.Úgy néz ki ilyenkor az egész hajó, mintha mérgesház ölt volna meg mindenkit... D Legutóbb már mi is pokrócokkal, polifóval felszerelkezve mentünk fel a fedélzetre.A kaja viszont nagyjából normális árban van.Érdekesség, hogy ezekbe a kompokba komlett vonatszerelvényeket is betolnak, döbbenet.

kbodog · http://szoke-kek-szemu.blog.hu/ 2013.04.03. 18:48:08

A honlapjukon most olyan 250 euró egy 4 fős kabin oda-vissza, a legalsó fedélzeten. Az árban benne van a komplett ágynemű, törölköző, takarítás. Szerintem a honlapjukon nem mindig a valós árak vannak: én anno a kikötőben vettem meg a jegyet, és sokkal olcsóbb volt ott, mint online - fogalmam sincs, hogy miért.
Semmilyen kaja nincs az árban, de a fedélzeten több étterem is van. Azóta már rengeteg másik hajóval is utaztam, szóval pontosan nem tudom, de úgy emlékszem, hogy a rigai hajón drágák az éttermek. Cserébe viszont az alkohol nagyon olcsó: egyesek gurulós kocsival hordják le a hazaúton vett sört, bort. 90 SEK egy 24-es Beck's karton (0,33 l).

A hajó délután indul Stockholmból, másnap reggel ér Rigába, majd onnan délután jön vissza, és harmadnap reggel köt ki Stockholmban. Low-cost utazásnak kiválóan megteszi, mi nem foglaltunk szállást Rigában, mert a város nem olyan nagy szám, hogy több napot kelljen ott eltölteni. Inkább a hajókázás az érdekes, a városra bőven elég az a 5-6 óra, amíg nem indul vissza a hajó.
Esetleg egy reggelit lehet hozzádobni a jegyhez, ami a legtöbb hajón svédasztalos, és olyan 10-15 euróba kerül. A 310 koronás jegyet pedig szerintem bármikor meg tudod venni, nem volt különösebb akció, de javaslom, hogy a kikötőben tedd személyesen. (Bocsi az össze-vissza pénznemekért, nem volt kedvem váltogatni).

kbodog · http://szoke-kek-szemu.blog.hu/ 2013.04.03. 18:50:36

Ami még megérheti, az egy többnapos Stockholm-Tallinn-Szentpétervár-Helsinki-Stockholm túra. Kabin körülbelül 110 euró 4 főnek összesen. Persze ez az út már nehezebben oldható meg otthonról hozott szendvicsekkel, kajákkal, de mindenképpen elgondolkoztató.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.03. 23:07:38

@kbodog: Na ja, a 250 ojró az nagyon nem 40, meg se nem 310 korona... :D Ehh, ezek a komposok is csak hülyítik az embereket. :-/

A sör sajnos nem vonzó nekem, én spec utálom...

Svédországban mindenhol svédasztalos a kiszolgálás, egyszerűen nem is tudnak máshogy.Egyik asztaluk se norvég, vagy dán... Bocs. :D

Nekem mondjuk pont a hajózástól volt herótom, de az igaz, hogy azok a kompok nem arra szolgálnak, amire ezek a hajók...
Na majd megnézem a kikötőkben.Asszem Sódermalom északkeleti széléről indul mind, ha jól tévedek.

Na, ez a körút már jobbnak hangzik, mi 3-an vagyunk, asszonnyal, gyerekkel, egy ilyen pont elég is lenne.

kbodog · http://szoke-kek-szemu.blog.hu/ 2013.04.04. 00:10:59

@geegee.: Ez a 250 euró tényleg sok, óriási különbség lehet az online és a kikötői áraknál. (Hogy miért van így, az rejtély számomra.)

A körút: anastasia.stpeterline.com/en/Prices/Roundtripcruise/140731082011.aspx
Az árat sikerült összekevernem a nagy számolgatásban: 220 euró 4 főnek 4 éjszakára. Bocsi, hogy rossz infóval keltettem fel az érdeklődésedet, kicsit fáradt vagyok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.05. 14:49:49

@kbodog: Aszondom, még az sem annyira vészes, tekintve, hogy egy átlagos svéd szárazföldi hotel két embernek belekerül 1000-1500 koronába éjszakánként (mondjuk 120-150 euro), és az a hotel nem megy egy métert se előre az éjjel folyamán... :D
Majd azért eccer remélem meg tudjuk játszani ezt a körutat.
süti beállítások módosítása