kbodog 2013.02.07. 19:22

Riga - 2. rész

Az első részben a hajóútról beszéltem, azonban bármennyire sem elbűvölő város Riga, mindenképpen megér egy külön bejegyzést. Annál is inkább, mivel így sok képet bele tudok tenni. A kikötés és a horgony felszedése közötti 6 és fél órában végigjártuk az óvárosi részt (ami leginkább attól ó, hogy minden omladozik), közben kétszer érintettük a nyugati világ emblematikus éttermét, a Mekit. Az időrendet egyből felrúgva egy érdekességgel kezdek: gondolom minden hallott már az orosz kisgyerekek kedvenc fajátékáról, a matrjoska babákról. Nos, az egyik boltban híres embereket festettek meg ilyen bábukra, és akár egy ENSZ közgyűlésen, itt is egymás mellett vigyorogtak.

123.JPG

Olvass tovább!

105.JPGBaloldalt a Szabadság Emlékmű emelkedik a magasban, amely az 1918-20 között zajlott lett függetlenségi háborúnak állít emléket. A talapzatnál két egyenruhás őr strázsált, akik korán sem olyan vicces kinézetűek, mint a londoni bobby-k.

141.JPGA város szűk utcáin sétálgatva végig olyan érzésem volt, mintha valami filmdíszletben lennék: vasárnap ellenére alig lehetett embereket látni az utcán.

A másik gondolatom erről a képről, az az, hogy a romos épületek és a nyomasztóan itt ragadt szovjet hangulat közé a házfalak színesre festésével próbálnak valami vidámságot csempészni. A keserédes eredményhez az is hozzájárul, hogy a piros lámpánál egymás mögött várakozik egy Lada és egy Porsche. Utóbbiból pedig nem keveset találtunk a városban, akadt utca, ahol többet is.

172.JPGA 13. század elején épített Szent Péter templom sem mondható egy igazán lebilincselő épületnek. Ellenben a tornya miatt ez az egyik legmagasabb épület a balti térségben. A 123 méter magas toronyból szép a kilátás, mindenképpen érdemes felmenni. A templom belül érdekesen, kék lámpákkal van kivilágítva, így legalább kiemelkedik a hasonló helyek szürkeségéből.

192.JPGÍme a kilátás a templomtoronyból: ezt a várost is kettéosztja egy folyó, a Daugava. A háttérben egy kamu Eiffel-torony látszik, ami adótoronyként funkcionál. A három egyforma épületben pedig szebb napokon a németek Zeppelin léghajókat tároltak, ma már azonban Európa legnagyobb bazárja található benne. 1998 óta a csarnokok és az óváros is szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján.

267.JPG

Mint mindenhol, természetesen Rigában is található egy vár. A helyszínválasztást elnézve szerintem soha sem volt igazi funkciója, jelenleg ez a lett elnök rezidenciája.

Végezetül pedig jöjjön egy olyan kép, ami egy kicsit ellensúlyozza a negatív megjegyzésemet. Az aprócska téren álló három ház azért különleges, mert mindegyik más-más században épült, és érdekes módon mégis egymás mellé kerültek. Az épületegyüttest csak úgy emlegetik, hogy a Három Testvér.

257.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr335067245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sonci · http://www.vegzetmernokei.blog.hu 2013.02.23. 19:50:02

A fehér úgy látom, a tudományos építészet feltalálása előtt épült :D
süti beállítások módosítása