kbodog 2013.05.15. 09:08

Skansen

Djurgården szigete kiváló hely a múzeumoknak, parkoknak és nem utolsó sorban a skanzennek. A svéd szabadtéri néprajzi múzeumot 1891-ben alapították, és körülbelül 150 épületen keresztül ismerhetjük meg az ország építészetét. Idegenvezetővel a legtöbb házba be is lehet menni, amiket igyekeztek a korhűen berendezni.

007.JPGMalom Öland szigetéről.

Kihasználva az óriási területet, a skanzennel összenőve találjuk az állatkertet is, többségében az országban őshonos állatokkal.

062.JPGA 30 méter magas Bredablick torony.

054.JPG
057_2.JPGA két képen remekül látszik, hogy hogyan változott meg az építészeti stílus néhány évtized alatt. Az alsó képen lévő ház színe Svédország szerte gyakori: ezt a pirosas színt a kukoricacsövéből nyerték ki, és használták fel az épületek csinosítására.

Természetesen rengeteg épület és még több történet vár mindenkit, csak kiemeltem egy-kettőt. Az állatkertben sem sikerült mindent látni: a medvék még nem nagyon keltek fel a téli álmukból, a fókák pedig valahová nagyon elrejtőztek, nem akartak előbújni. De így is volt min csodálkozni.

044.JPGA mókusok mellett a pávák is szabadon mászkáltak a látogatók között, előbbit kicsit nehezebb lencsevégre kapni.

068_1.JPGSvédország jelképe a jávorszarvas. Az itteni KRESZ-táblákon gyakori tányéragancsú állatok akár féltonnát is nyomhatnak; mivel magas állatokról van szó, ezért az autóval történő ütközés különösen veszélyes velük.

073_1.JPGAz öthetes rénszarvas ismerkedik a világgal, most éppen a lábával játszott.

099.JPGEgyes állatok a világért sem bújnának elő, de akadnak olyanok, akik látogatóbarát pozícióban pihennek - hasonlóan ehhez a rozsomákhoz.

Ezeken kívül még rókák, farkasok, hiúzok és mindenféle madarak, rágcsálók is találhatóak itt. Rövid idegenvezetéssel, majd önálló sétával, nézelődéssel kiváló hétvégi program, még a zárórára sem kell figyelni, ugyanis bármeddig bent lehet maradni. (A pénztár este 7-kor zár, utána már csak kijönni lehet.)

Honlap: http://skansen.se/en
Térkép

A bejegyzés trackback címe:

https://szoke-kek-szemu.blog.hu/api/trackback/id/tr445300733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2013.05.17. 02:17:38

Gyönyörű hely és 10 éve voltam utoljára :)

Bartush 2013.05.17. 13:54:19

Nekünk egy egésznapos program volt. Nyitás után nem sokkal mentünk be, és 4 felé ültünk le egy szabadtéri koncertet meghallgatni bent a skanzenben. Egy katona zenekar próbált, jók voltak. Nagy élmény, ha valaki eljut Stockholmba, nem szabad kihagyni.

kbodog · http://szoke-kek-szemu.blog.hu/ 2013.05.17. 14:43:35

@Sütemény1975: @Bartush: egyetértek. Ezért is kapta meg a "tipp" címkét.

emoke.n 2013.05.18. 23:06:02

Szia,

A tipikusan "svédvörös" házak festékanyagát NEM a kukoricacsőből nyerik, hanem egy bizonyos svéd rézbányában fellelhető pigmentből. A festék neve "Falu rödfärg", a lelőhely után (Falun, Dalarna).

Mivel ez a pigment korlátozottan áll csak rendelkezésre, nem exportálható.

További érdekességek (angolul):
en.wikipedia.org/wiki/Falu_red
süti beállítások módosítása